Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
OM MEE TE BAKKEN
- Ghee, kokosolie en olijfolie -
We hebben een keuze uit plantaardige en dierlijke vetten. Ben je vegan dan zul je, makkelijk voor je keuze, het houden bij plantaardige vetten. Ben je vegetariër en eet je alleen ‘geen vlees en geen vis’ dan kun je ook kiezen uit de dierlijke vetten; roomboter, melkproducten en kaas.
Plantaardige olie wordt uit oliehoudende plantendelen - zoals zaden, vruchten en noten - gehaald. Door deze plantendelen te persen, wordt olie verkregen. Olie kan worden geperst uit bijvoorbeeld noten, sesamzaad, olijven, raapzaad, lijnzaad, sojabonen, zonnebloempitten of kokosnoten.
Dierlijke vetten zitten in roomboter, melkproducten, kaas en vlees.
Afhankelijk van de vorm van olie of vet bij kamertemperatuur, noemen we het verzadigd of onverzadigd vet.
Verzadigd vet is bij kamertemperatuur vast. Het komt voor in dierlijke producten, zoals roomboter, melkproducten, kaas en vlees. Verzadigd vet zit ook in het plantaardige product kokosolie.
Onverzadigd vet is bij kamertemperatuur vloeibaar. Het zit van nature in plantaardige oliën, noten, eieren en vette vis.
Wanneer je goede oliën en vetten wil gebruiken om mee te bakken, hoe maak je een goede keuze?
Een olie is geschikt om mee te bakken wanneer deze stabiel genoeg is om chemische veranderingen te kunnen weerstaan bij een verhittingsproces.
Onverzadigde vetzuren zijn van nature instabiel. Bakken met een plantaardige vloeibare olie is af te raden omdat de olie gemakkelijk gaat roken waarbij schadelijke bestanddelen ontstaan.
Een olie die wat minder te categoriseren is, vanwege de samenstelling (grotendeels onverzadigd, beetje verzadigd) en de vele waardevolle nutriënten en antioxidanten, is olijfolie. Je kunt olijfolie (afhankelijk van de persing en eventuele raffinage) verhitten tot een matige temperatuur. Houd bij het bakken het rookpunt in de gaten, want boven het rookpunt komen er giftige rook en schadelijke vrije radicalen vrij.
Zowel kokosolie als ghee (geklaarde boter) bestaan uit voornamelijk verzadigde stabiele vetten en daardoor uitstekend te gebruiken om mee te bakken. Het rookpunt van een ongeraffineerde kokosolie ligt op 177°C , Ghee kan verhit worden tot 250˚C (je kan er zelfs mee frituren).
Voetnoot
Hoeveel olie of vet heb je nodig? Houd rekening met je eigen constitutie (lichaamstype) en neem die hoeveelheid die bij je past. Voor vata’s en pitta’s is ghee heel heilzaam, maar kapha’s of mensen met een kapha-disbalans (mensen met cholesterolproblemen of vetstofwisseling problemen) dienen voorzichtig te zijn met ghee en boter. Zij kunnen het beste slechts één theelepel per dag gebruiken.
En wil je ook je steentje bijdragen aan het goed verzorgen van jezelf en onze planeet dan kies je voor puur, ongeraffineerd en biologisch.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...