Besteld voor 22.00? Morgen in huis!
Gratis verzending vanaf €50
We hebben ook zaterdag levering
Klantenservice: [email protected]

Niet goed of fout maar transparant etiketteren

  • Geplaatst op
  • Door Monique Menge
  • 0
Niet goed of fout maar transparant etiketteren

Het leven zit vol met keuzes maken. Elke dag weer, wat ga je eten? Wat ga je kopen? Wat ga je kiezen uit het enorm grote assortiment aan voedingsmiddelen?

Is het niet in de fysieke winkel dan zijn het wel de vele webshops die het ons gemakkelijk maken. Zoveel verschillende voedingsmiddelen, met zoveel verschillende ingrediënten, additieven enzovoort.. Waar let je op en wat moet je kiezen?

Blij kunnen we dan ook zijn met de groeiende transparantie in de voedingsmiddelensector. Consumenten misleiden met een verpakking of reclame mag niet, daar is iedereen het over eens. Zo eerlijk mogelijk zijn over samenstelling en eigenschappen van een levensmiddel. Transparant etiketteren.

 

Wat moet er tegenwoordig op het etiket van voedingsmiddelen staan?

Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, mogelijke E-nummers en een productiecode of partijcode.

 

Wanneer mag er een biologisch keurmerk op het etiket staan?

 Het biologisch keurmerk mag alleen gebruikt worden door gecertificeerde bedrijven op biologisch gecertificeerde producten. De Europese overheid bepaalt de regels. Een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet.

 

Biologisch betekent ook geen GGO's

Biologisch betekent ook dat toepassing van genetische gemodificeerde organismen GGO’s (of GMO’s) niet is toegestaan. Kies je voor een biologisch product, dan kies je ook voor geen GGO’s in het product. Op het etiket mag dan ‘bereid zonder gentechniek’ staan.

 

Hoe zit het dan met gemodificeerd maïszetmeel?

Er bestaat soms verwarring over gemodificeerd maïszetmeel. Bij gemodificeerd zetmeel is de structuur veranderd, zodat het zetmeel bijvoorbeeld gebruikt kan worden als verdikkingsmiddel in zure producten. Het zetmeel is dus niet afkomstig van genetisch gemodificeerde maïs.

Wil je meer weten over wel of geen genetisch gemodificeerd voedsel? Het is onderzocht door de EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid). Lees meer over de argumenten voor en tegen op de argumentenkaart.

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden

Gratis verzending

voor orders boven € 50

Veilig betalen

Biologisch en fairtrade