Officiële distributeur voor NL
Gratis verzending vanaf €50
Voor België en Duitsland AJB laten versturen naar een huisadres
Klantenservice: [email protected]

Waar vitamine C goed voor is

  • Geplaatst op
  • Door Monique Menge
  • 0
Waar vitamine C goed voor is

Vitamine C, ook wel bekend als ascorbinezuur, is misschien wel de meest bekende vitamine. Het is een wateroplosbare vitamine en beschermt tegen scheurbuik.

 

Waar is het nog meer goed voor?

- Goed voor je ijzeropname. De ijzeropname uit voedsel wordt verbeterd door vitamine C. Opgroeiende kinderen hebben extra ijzer nodig i.v.m. hun groei en ontwikkeling, vrouwen hebben meer nodig zolang als ze menstrueren of wanneer ze zwanger zijn.

- Het beschermt je geheugen en denken.

- Vitamine C heeft een gunstige invloed op de bloeddruk.

- Voor de aanmaak van bindweefsel is vitamine C essentieel. Mede daardoor blijven bloedvaten gezond en elastisch.

- Het boost je afweer ofwel het verbetert je immuniteit. Witte bloedcellen gaan beter functioneren en wonden helen sneller.

- Vitamine C is een krachtig antioxidant dat cellen beschermt tegen schadelijke radicalen. Een teveel aan vrije radicalen (oxidatieve stress) hangt samen met het ontstaan van allerlei welvaartsziekten.

 

In welke voeding zit vitamine C?

Natuurlijke bronnen van vitamine C zijn, zoals je wel weet, de citrusvruchten, maar ook ander fruit, groenten en (nieuwe) aardappelen.

 

Vitamine C wordt afgebroken bij hoge temperaturen

Wist je dat hoe meer kookvocht je gebruikt hoe meer vitamines erin kunnen oplossen en hoe meer vitamine C je wegspoelt door de gootsteen? Probeer eens minder kookvocht te gebruiken, maar let wel op voor mogelijk aanbranden. Nog beter is het om je groenten te stomen omdat de vitamine C niet in het water ‘lekt’. Hoeveel vitamines er verloren gaan, is onder andere afhankelijk van: het soort groente, de bereidingstemperatuur, het materiaal van de pan waarin het gekookt wordt, de hoeveelheid kookvocht en de kooktijd.

Met een gevarieerd eetpatroon met voldoende groenten en fruit is het vrij gemakkelijk de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) binnen te krijgen. Heb je moeite om de ADH te halen dan kan een vitamine supplement uitkomst bieden.

Neem je synthetische vitamine C , dan moet je erop bedacht zijn dat er bij hogere dosering dan 1,5 g per dag, verzuring kan optreden. Teveel zuur kan problemen geven in de maag en darmen (misselijkheid en diarree ) en is op langere termijn slecht voor het botstelsel. Ook mensen die aanleg hebben voor nierstenen kunnen hier eerder last van krijgen.

 

Er is ook een natuurlijk vitamine C

Amalaki of Amla, ook wel Indiase kruisbes genoemd, is een van de grootste natuurlijke bronnen van vitamine C ooit ontdekt. Deze natuurlijke vorm van vitamine C  is zeer goed opneembaar door het lichaam.

Al duizenden jaren gezien als een van de meest belangrijke kruiden/vruchten in de Ayurveda. De vrucht bevat van nature een hoog gehalte aan vitamine C én aan calcium en functioneert als calciumascorbaat. Door de aanwezigheid van calcium kan de vitamine C (in Amalaki) in grote hoeveelheden worden opgenomen.

Nog een voordeel van Amalaki is dat de antioxidant werking van Amalaki veel sterker is dan wanneer vitamine C alleen wordt gebruikt. Dat komt doordat het hele kruid (‘whole herb’) nog andere nutriënten bevat die een antioxidant werking hebben en voor synergie zorgen.

De producten van Organic India zijn vanuit de ‘whole herb’ visie ontwikkeld. De Natuur maakt het voor ons, met alle nutriënten die erin behoren te zitten. Geen stofjes die eruit gehaald worden. De synergie van al deze stofjes geeft de kracht en energie van het totaal. De wijsheid van het hele natuurproduct.

 

Bronnen

farmacotherapeutischkompas.nl/ascorbinezuur

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Voor orders boven €50

Veilig betalen

Biologisch en fairtrade