Officiële distributeur voor NL
Gratis verzending vanaf €50
Voor België en Duitsland AJB laten versturen naar een huisadres
Klantenservice: [email protected]

Welke oliën/vetten zijn veilig om mee te bakken?

  • Geplaatst op
  • Door Monique Menge
  • 0
Welke oliën/vetten zijn veilig om mee te bakken?

Ik had tijd genomen om mij te laten informeren over de vele bakoliën die tegenwoordig te krijgen zijn, en ja, elk met een prachtig verhaal. Mijn uitgangspunt hierbij was uit te gaan van de pure, ongeraffineerde, biologische oliën en vetten.

Het is een kort en bondig verslagje geworden. Ik weet in elk geval waar ik nu op ga letten. Wellicht, ik hoop, dat jullie er ook iets aan hebben.

 

Ik wist het niet meer. Vanuit de Ayurveda wist ik dat ghee (geklaarde biologische roomboter) een waardevol product is om mee te bakken. Maar wellicht zijn er meerdere goede producten bijgekomen, dien je niet mee te gaan met je tijd?

Voor mij waardevolle info vond ik op o.a. Natura foundation, Jasperalblas, Hartstichting, Voedingscentrum, natuurdietisten, Chopra Center. Dank hiervoor!

 

Bij bakken, wokken en braden wordt de temperatuur van de pan en de olie tussen 180 tot 230°C. Niet alle oliën kunnen die temperatuur verdragen.

 

Rookpunt

Allereerst dient de olie stabiel genoeg te zijn om chemische veranderingen te weerstaan bij het verhittingsproces.

Een goede bakolie heeft een ‘hoog rookpunt’, dit is de temperatuur bij welke de olie begint te roken en dan giftige rook en schadelijke vrije radicalen gaat geven.

Je kunt zelf bij het bakken het rookpunt in de gaten houden, de olie mag dus niet gaan roken. Is een olie eenmaal verhit, de volgende keer zal het rookpunt lager zijn.

 

Verzadigd

Verzadigd vet is bij kamertemperatuur gestold. Het komt voor in dierlijke producten, zoals roomboter, melkproducten, kaas en vlees. Verzadigd vet zit ook in het plantaardige product kokosolie.

 

Onverzadigd

Onverzadigd vet, zit van nature in plantaardige oliën, noten, eieren en vette vis.

Plantaardige olie wordt gemaakt uit vruchten en zaden. Door deze zaden en vruchten te persen, wordt olie verkregen. Olie kan worden geperst uit bijvoorbeeld noten, sesam, olijven, raapzaad, lijnzaad, sojabonen of zonnebloempitten.

 

Wat blijkt nu. Een vet dat grotendeels verzadigd is, is het meest stabiel.

En met name het verhitten van (instabiele) onverzadigde vetzuren kan leiden tot de vorming van schadelijke stoffen. Dus bakken met een plantaardige olie is echt af te raden.

Een olie die wat minder te categoriseren is, vanwege de samenstelling (grotendeels onverzadigd, beetje verzadigd) en de vele waardevolle antioxidanten, is olijfolie. Je kunt olijfolie verhitten tot een matige temperatuur.

Plantaardige oliën (biologisch en ongeraffineerd) kun je het beste met mate, zo puur gebruiken, net wat je ook lekker vindt. Maak een gerechtje hiermee af of maak er een heerlijke dressing van. Mee bakken kun je beter niet doen.

 

 

Mijn conclusie

Ik ben weer terug bij Ayurveda. Hier wordt aangeraden met ghee en kokosolie te bakken. De duizenden jaren ervaringen vanuit de Ayurvedische wijsheid hebben ‘bewezen’ dat de verzadigde vetten essentieel voor gezondheid en welbevinden zijn. Bij bakken tot een matige temperatuur kun je ook een biologische olijfolie (zonder toevoegingen) gebruiken. Houd bij het bakken wel het rookpunt in de gaten.

 

Hoeveelheid

Maar behalve de keuze voor het juiste product om mee is bakken is de hoeveelheid ghee, kokosolie of olijfolie ook van belang. Elke persoon is uniek, elke persoon heeft zijn eigen unieke leefomstandigheden en daarom zo van belang om dit mee te nemen in de keuze hoeveel je nodig hebt. Gebruik je natuurlijke intuïtie of twijfel je hierover, raadpleeg dan een ayurvedisch arts/practitioner.

Kook je voor je familie dan kun je altijd wat extra ghee toevoegen aan het gerecht van een persoon die wat extra vetten kan gebruiken.

 

Maak eens je eigen ghee, het is niet moeilijk en zó lekker en gezond! https://www.organicwebshop.nl/blogs/kruiden-blog/beter-kan-niet-je-eigen-ghee-maken/

 

Bronnen

Mensen die veel verzadigde vetten uit zuivel binnenkrijgen blijken in recente onderzoeken geen groter risico op hart- en vaatziekten te hebben zie wetenschappelijk onderzoek Hartstichting: https://www.hartstichting.nl/wetenschappelijk-onderzoek/risicofactoren/verzadigde-vetten-zuivel-en-hart-en-vaatziekten

 

Uit de volgende meta-analyse blijkt geen significant bewijs voor relatie tussen verzadigde vetten en de kans op hart- en vaatziekten. Zie The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 91, Issue 3, 1 March 2010, 

https://academic.oup.com/ajcn/article/91/3/535/4597110

CSE: Report: Fatty Acids Profile of Edible Oils & Fats in India

http://www.indiaenvironmentportal.org.in/files/fatty_acids_profile.pdf

 

 

Voetnoot

Gebruik ghee volgens je eigen constitutie. Voor vata’s en pitta’s is ghee heel heilzaam, maar kapha’s of mensen met een kapha-disbalans (mensen met cholesterolproblemen) dienen voorzichtig te zijn met ghee en boter. Zij kunnen het beste slechts één theelepel per dag gebruiken. Zie https://www.organicwebshop.nl/blogs/kruiden-blog/waarom-zou-je-ghee-geklaarde-boter-gebruiken/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gratis verzending

Voor orders boven €50

Veilig betalen

Biologisch en fairtrade