Besteld voor 22.00? Morgen in huis!
Gratis verzending vanaf €50
Klanten beoordelen ons met 9,5
Klantenservice: info@ayurveda4all.nl

Voeding 

Ayurveda zegt: ‘eet volgens je eigen natuur’. 

In de Westerse voedingsleer zien we voeding als vetten, koolhydraten en eiwitten en tellen we in calorieën.
Ayurveda ziet voedingsmiddelen en kruiden als levenskracht (prana). Deze energie doet zich gelden als het voedsel afgestemd wordt op wie we zijn (je lichaamstype)) en op onze leefomstandigheden.
Kunnen wij voedsel niet (goed) verteren, dan vormt ze ballast voor het lichaam, ze verstoort het evenwicht en kan uiteindelijk ook leiden tot ziekte. 
Ayurveda kent zes smaken: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en samentrekkend. Alle voedingsmiddelen bestaan uit een of meerdere smaken. Het zou mooi zijn als alle zes smaken in de maaltijd voorkomen. Bij ziekte werkt het anders, dan is het soms beter een bepaalde smaak (smaken) niet of bijna niet te gebruiken.

Voor een goede spijsvertering hieronder een aantal richtlijnen: 

  • kies verse, onbewerkte producten
  • gebruik de 6 smaken in een maaltijd
  • eet volgens de seizoenen
  • eet alleen bij hongergevoel
  • een beetje ruimte (een derde tot een vierde deel) in de maag leeglaten om goed te kunnen verteren
  • geniet van het eten en neem de tijd ervoor 

In Ayurveda worden kruiden tweeledig gebruikt: ze zijn smaak- en eetlust bevorderend maar kennen ook medicinale eigenschappen. 
Een goed Ayurvedische recept is geschikt voor alle lichaamstypen, het is natuurlijk altijd mogelijk het recept aan te passen door de hoeveelheden kruiden af te stemmen om je natuur in balans te krijgen.

Veel heerlijke en toegankelijke recepten zijn te vinden in de volgende Ayurvedische kookboeken. 

Het Ayuvedisch kookboek – Anil Kumar Mehta
Vedische kookkunst – Adiraja dasa
Ayurveda kookboek – Lies Ameeuw

 

Gratis verzending

voor orders boven € 50

Veilig betalen

Biologisch en fairtrade

 

 

is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Niet op voorraad

Het gewenste aantal voor “” is niet beschikbaar.